28 Temmuz 2009 Salı

4-3-3 (ya da Galatasarayın Total Futbolu) #1


Gazetelerde ilk günden beri yazıp çizilenleri okuyoruz. Rjikaard geldi, 4-3-3 sisteminin oturması lazım falan filan (gerçi Lincolnün yerine bir oyun kurucu alıp kalecisiz 4-4-3 öneren spor yazarlarımız da oldu ama :) Tabi bu 4-3-3 ten bahseden adamlar kaç Avrupa maçı izlemişlerdir, bu sistemi falan ne kadar bilmektedirler tartısılır. Benim bu konuda gördügüm en güzel yazılar Gayın-sin de yayınlanmıstı, bu sistemi oluşturan temel mekanikleri çok güzel özetlemişti Melih abi. Simdi ben biraz this11.comdan alınma taktik resimleriyle falan açıkliim bu sistemi istedim ;)

Simdi öncelikle bu sistemin tek bir oynanışı yok bana sorarsanız. Benim FM oynamaya basladıgım ilk yıllarda çok ofansif (gung-ho derlerdi o zamanlar) oynadıgım zamanlar oynadıgım bir 4-3-3 varyasyonu söyledir mesela:




Ama bu sistemdeki açıklar ortada. Kanatlar yalama olabiliyor ve çok gol yiyorsunuz. Modern futbolda böyle bir anlayışın olması pek de mümkün degil. Simdi Barçadaki 4-3-3 ü göz önünde bulunduralım:


Defanstaki oyuncuların ortak özelliğine bakarsak, defansif yönlerinden çok bir defans oyuncusu için çok iyi teknik özellikleriyle ön plana çıkıyorlar. Bir bakıma Popescu gibi düşünebiliriz. Kanatlarda bir başka sey dikkatimizi çekiyor, Alves hücüm yönü güçlü bir bek oyuncusuyken, Abidal stoperden çakma bir bakıma bizim Hakan Balta gibi bir bek. Bu da bir bakıma defansta dengeyi sağlıyor.

Orta sahaya geçtigimizde Yaya Toure önünde Xavi-Iniesta. İste sistemin temeli burda yatıyor. Barcelonayı Dream Team yapan o büyüleyici pas trafiği bu 3 oyuncunun etrafında şekilleniyor. Önce Yaya Toureyi göz önünde bulunduralım. Toure Barçada bizde Mehmet Topalın yapacağı görevi yapıyor. Defansla-hücüm arasında köprüyü başlatan kişi, yani hem defansif hem hücum yönü kuvvetli olmak zorunda. Topla fazla yan pas yapmadan topun Xavi-Iniesta ve ordan da Messi-Henry-Etoo (artık Ibra :D) aktarılması görevini yapıyor. Ayrıca kaptığı toplarla da çok önemli bir oyuncu. Ve sonra Xavi-Iniesta. Neden Galatasaray şu anda pas trafigini oturtamadı 2 ayda? Çünkü Xavi ve Iniesta, yıllardır Barçada kısa pas, oyun kurma, oyunu yönlendirme becerilerini geliştirdiler ve artık takımdaki herkesi ezberlediler. Barcelona takımına baktığınızda herkes kimin ne yapacağını biliyor ve ona göre kendisini ayarlıyor. Xavi ve Iniestada bu özellik artık refleks haline gelmiş diyebiliriz bir bakıma. Topu ileri üçlüye aktarırken ve onlara destek olurken hiç aksamıyorlar ve zorlanmıyorlar.
Ve ileri üçlü. Messi-Henry-Etoo (el alıskanlıgı Ibra da diyebiliriz). Kanatlarda Messi ve Henrynin temel olayı, içeri kat ederek atağı en kısa sürede rakip kaleye taşımak şeklinde özetlenebilir. Tabii bu adamlarınız Messi ve Henry olunca bu çok da zor olmuyor :) Etoonun bu sistemde en önemli fonksiyonu Messi-Henry ve orta sahadan destek veren ikiliyle girilen pas alışverişlerinde duvar görevi oynamak ve diger oyunculara boş alan sağlamak. Etoonun bu sistemde mükemmelleşen bir yapısı vardı futbolcu olarak, hem koşan basan mücadeleci forvet özelliği, hem de hız ve tekniğiyle hem diğer oyuncuların işini kolaylaştırıyor hem de kendisi gol atıyordu.
Simdi bu sistemin bu varyasyonunu Galatasaraylı oyuncularla değiştirirsek:


Bu sistemin Galatasaraya uygun olduğu sonucuna varıyoruz genel olarak. Tek sorun Arda Turanın mevkisi olabilir burda. Arda sol kanat oynamak istiyor ve alışma sürecinde sorun yaşayabilir. Gerçi kaptanlık onu olgunlaştırmış ve Tobol maçlarında liderlik ve playmakerlık görevini yapabilir imajını verdi, ama 4-3-3te tek bir lider ve tek bir playmaker yok, Barcelona örneğinde verdiğimiz gibi. Iniesta ve Xavi var, tek basına Arda yok. Bu bakıma, geçiş aşamasında Galatasarayın kullanabileceği, geçen sene Skibbe dizilişinin bir bakıma çok benzeri olan bir 4-3-3 de war aslında:



Ama bu sistemde de Ardaya fazla yük binecek. Uzun vadede bu sistem çok da iyi olmaz. Bakalım göreceğiz Galatasaray ve Frank Rjikaard nasıl bir sistemi benimseyecekler. Burada Ardanın oynayacağı rol kritik, onun kişisel gelişimiyle Galatasarayda Total Futbol felsefesinin oturması eş zamanlı gerçekleşecekler, çünkü Arda Galatasaray için gerçekten özel bir futbolcu. Burada yazıya bir virgülle son verelim, çünkü daha söylenecek çok şey var bu konuda..


"Football is simple. But the hardest thing is to play football in a simple way." Johan Cruyff

Hiç yorum yok: